А бадилля розпустив на весь город .
Разом із картоплею, квасолею.
Бува веселий заводить хоровод .
У сім҆ ї городній його
поважають
За господаря свого усі сприймають
Легенда «Дивовижа з городу»
Якось у селі з'явився
дідусь. Зняв бриля, із соломи золотистої плетеного, та й каже до людей:
- Маю пашницю вам на засів.
Але хто як нивку обробить, тому таку й дам. Кинулися всі до роботи. А одному
сироті така земелька на пагорбі дісталося: каміння та коріння. Він ще біля неї
порається, а дідусь уже роздає своє збіжжя. Кому пшеницю, кому чечевицю, кому
гороху потроху. Підбігає хлопець, піт солоний з чола витираючи:
- Може, й мені яка зернина зосталась, тиждень
спина не розгиналась! Витрусив дідусь із порожньої торбини однісіньке зернятко
— плоске, біле, дзьобате. Ледь не заплакав хлопець.
— Це зернятко чудодійне, — втішає його дідусь.
— Доглядай, поливай, від приморозків ховай.
Вродить на славу. Ось і викохав хлопець ту зернину. Дивуються всі: хоч гарбу
подавай. Бо самому той плід не знести. Привезли. Поділив хлопець усім по
скибці. Хто не пробує — кривиться. А тоді глузувати давай: «Дивина то дивина,
та користь одна — посміятися». Замліло в хлопця серце: «Чи я дідуся розгнівив,
що він мене своєї ласки позбавив?» Коли це дідусь-сивусь на поріг:
— А ти його спробуй печеним та ще вареним, а
зерня — сушеним. Спробував хлопець зерня сушеним — перестало серце в нього
млоїти. Скуштував печеним — перестав поперек боліти. А вареного поїв — мов на
світ народився.
-
Що ж
це за овоч? Як він називається?
Перші гарбузи прибули із
далекої Персії. Там так називали диню. Гарбуз у перській мові означає «ослячий
огірок», бо «гар» — осел, «буза» — огірок. У половців було слово «харбуз»,
«карбуз», у кримських татар «кьариуз», у слов'ян — «карпуз», «арбуз»,
«гарбуз». Росіяни називають словом «арбуз» кавун. Болгари і серби словом
«кзрпуз» звуть гарбуз. Українці й білоруси гарбузом звуть гарбуз.
Гра
Ходить гарбуз по городу
Мета: розвивати вміння
змінювати інтонацію (питальна, оклична); забезпечувати фізичний розвиток дітей.
Обладнання:
шапочки-маски із зображенням гарбуза, дині, буряків, бараболі, квасолі, моркви.
Хід
гри
Діти-«овочі» сидять у колі.
Дитина-«гарбуз» — усередині кола. «Гарбуз» ходить по колу.
Вчитель
Ходить
гарбуз по городу, питається свого роду…
Гарбуз
А чи
живі, чи здорові всі родичі гарбузові?
Вчитель
Обізвалась
жовта диня, гарбузова господиня.
Дитина-«диня» виходить до «гарбуза».
Диня
Іще
живі, ще здорові всі родичі гарбузові!
Вчитель
Обізвались
буряки, гарбузові свояки.
Виходять «буряки».
Буряки
Іще
живі, ще здорові всі родичі гарбузові!
Вчитель
Обізвалась
бараболя, а за нею і квасоля.
Бараболя
і квасоля
Іще
живі, ще здорові всі родичі гарбузові!
Вчитель
Обізвалась
морквиця, гарбузовая сестриця.
Морква
Іще
живі, ще здорові всі родичі гарбузові!
Разом вони стають навколо гарбуза.
Звужуючи і розширюючи коло промовляють:
Ой
ти гарбуз, ти перистий! Із чим тебе будем їсти?
Гарбуз
Миска
пшона, шматок сала, Ось до мене вся приправа!
Гра повторюється з новим складом
учасників.
Гра « Встанови порядок»
Обізвалась морковиця…
Обізвалась морковиця…
Обізвались буряки…
Обізвалась бараболя…
Обізвався старй біб…
Обізвався старй біб…
Обізвалась жовта диня….
Обізвались огірочки…
Ходить гарбуз по городу…
Гра « З’єднай овоч з його асоціативним
значенням»
Буряк солодка, як мед.
Картопля коса її на дворі.
Морква вареники.
Диня салат.
Квасоля сором’язливість ( червоний , як….).
Огірочки обов’язкова до борщу.
Буряк солодка, як мед.
Картопля коса її на дворі.
Морква вареники.
Диня салат.
Квасоля сором’язливість ( червоний , як….).
Огірочки обов’язкова до борщу.
Древній
славний наш гарбуз,
Серед
овочів він – туз,
Дітей
в нього – не злічити,
Згодні
і нам пособити.
Не
завадять і слова –
Гарбуз
всьому голова!
А
на свята Різдвяні
Колядники
не одні
В
гарбуз селять гурт свічок,
Виселивши
„діточок”, –
І
вертеп, як сонце ясне,
Бо
вже свічка не погасне.
З
гарбуза – смачні цукати,
Можете
поласувати.
Ось
такий то наш гарбуз,
Серед
овочів він – туз.
Гарбуз
– однорічна рослина з повзучими стеблами, що
має великі овальні чи круглі плоди.
Розкрутивши
зелен-вус,
на
паркан поліз гарбуз,
репетує
у саду:
–
Ой, рятуйте, упаду!
В
літню днину пречудову,
Я
підслухала розмову
Гарбузової
ґаздині,
Що
минулим живе й нині.
Повідаю
до словечка,
А
то спогадів – вервечка:
– В
сиву давнину араби
До
моєї прапрабаби,
Мов
до сонечка звертались,
На
щедроти сподівались:
Вона
з Божої, бач, волі
З
Архангелом в ореолі
Залишила
Райський сад,
Щоб
на Землі дати лад.
Як
з’явилась на Землі,
Тут
спохвату королі
Запросили
у палати,
На
стіл стали подавати,
Як
то кажуть, на десерт –
Й
похвали набралось вщерть.
Та
не для їх похвали
Диню
з Раю привели.
Почала
шукать дорогу
До
людей, і в їх городі
Поселилась
навіки,
Годувала
їх і ліки
Подавала
в м’якуші –
Солоденько
на душі.
Від
прабабки без мороки
Я
засвоїла уроки.
А
от почестей не маю,
Може,
їх не помічаю?
Літня
спека, не достигли
Ні
яблука, ні грушки,
Отож,
ми гуртом побігли,
У
город по огірки.
А
вони, опецькуваті,
Розляглися
на грядках,
А
малесенькі носаті
Ще
ховаються в листках.
Оглядаю
пильним оком
Кожнісінький
огірок,
Боюсь
спинить ненароком
Не
прожитий ним ще строк.
Довгоносий
огірочок
Похрумкує
на зубах –
І
сік тече, мов струмочок,
І у
горло й по щоках …
Огірок – овочева городня рослина гарбузових, із сланким стеблом і довгастими
зеленими плодами.
Дуже
хитрі огірочки –
поховались
під листочки.
Огірочки
ми збираєм,
під
листочки заглядаєм.
Гарбуз,
диня та огірок відносяться до родини Гарбузові. Ці
овочеві культури були завезені до нас з інших країн світу: гарбуз – з Америки,
огірок і диня – з Південної Азії. Всі вони мають плоди багаті на воду і
різноманітні речовини, які необхідні людині. Так, зокрема, гарбузи
вирощують для одержання каротину, з якого отримують вітамін А, що надзвичайно
важливий для нормального розвитку людини і тварин.
У гарбуза багато
родичів не тільки на наших грядках,
а й за морями-океанами в
далеких країнах
* У
Південній Америці, Африці, Індії, Китаї росте гарбуз лагекарія. Коли він достигає, то м'якоть у ньому висихає, а оболонка стає
дуже міцною, наче камінь, і зовсім не пропускає вологу. Повсюди, де росте такий
гарбуз, з нього виготовляють посуд. Його друга назва — посудний гарбуз. А ще з
нього роблять музичні інструменти. Плоди посудного гарбуза настільки легкі, що
багато разів перепливали Тихий океан із Африки в Америку.
* У тропіках Азії та Африки
росте
гігантський (до двох метрів у діаметрі) восковий гарбуз. Його
величезні кулі вкриті воском, який легко знімається. З нього виготовляють
свічки, його використовують в медицині.
* Гарбуз люфа. Його довгі
зелені плоди схожі на великі огірки (0,5 м). Коли вони достигають, з них
видаляють м'якоть і насіння. Залишається густа сітка волокон — майбутня
мочалка. Для кого люфа — мочалка, для кого — літній капелюх, для кого —
купальні капці. З люфи виготовляють папір, нею цікавляться меблярі, її чекають
на фабриках, де виробляють штучний шовк. * Мускатний гарбуз — найсолодший з
усіх гарбузів.
* В житті можна побачити
гарбуз-барило, гарбуз-відро, гарбуз-бутель. Є й схожі на грушу, змію, яйце.
Буває, виростають гарбузи вагою близько 100 кг.
Цікавинки звідусіль
1. З давніх-давен в Україні вирощують гарбузи. Якщо парубок ішов
свататися, то він найбільше боявся одержати гарбуза. Це означало, що дівчина
не згодна виходити за нього заміж.
2. В Англії є свято
Halloween. Його святкують в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Воно знаменує
кінець осені і початок зими. Невід'ємною частиною цього свята є виготовлення
ліхтариків із гарбуза. Вважається, що всі гарбузи на городі в цю ніч оживають і
виходять на вулицю танцювати. Проводяться змагання на кращий ліхтарик з
гарбуза. Гарбуз став символом Halloween. Одягнені в різні костюми, обов'язково
з ліхтарем, вирізаним з гарбуза, діти й дорослі ходять від будинку до будинку
й просять солодощі, бешкетують і розігрують один одного. Карнавальні процесії
тривають до самого ранку.
3. Живе в Новій Зеландії
стародавній народ маорі. У його легендах розповідається, що ті гарбузи, з яких
маорі роблять посуд, їм дав сам бог Тана. Тому до гарбузів там люди ставляться
з великою пошаною: день, коли гарбузи садять, у маорі — святковий, вони
співають і танцюють, прославляючи бога Тана і його подарунок.
4. Ось іще одна історія. На
початку XX століття на Гаїті правитель північної частини острова присвоїв собі
право користуватися плодами гарбуза й оголосив про те, що кожен плід
прирівнюється до 20 су. Щоправда, сьогодні гарбуз у цій країні всього лише
гарбуз, але на пам'ять про його роль у минулому грошова одиниця на Гаїті
називається гурд. Це слово запозичене із французької, де воно означає гарбуз. А
у французьку мову це слово прийшло з латинської, де воно звучало «кукурбітсі».
Перекладається воно так само — гарбуз.
Гарбуз
в українському фольклорі
Гарбуз
Якось сонячної днини повз густі кущі малини
котився
по полю пузатий гарбуз.
Та
враз кашлянув і бідака... загруз!
По дорозі крапав дощик, молочко збирав у
горщик:
"Знаю, де ти поспішаєш, друже,
твою
кашку діти люблять дуже!"
Гарбуз
Трипудовий
гарбуз на городі загруз.
А
на цей гарбуз сів з дітьми чорногуз.
Каже
він до діток:— Сіли ми на горбок.—
І не зна чорногуз, що він сів на гарбуз .
Скоромовка
На город заліз гарбуз, у землі засів, загруз.
Налетіла враз гроза й намочила гарбуза.
Зморщив лоба той гарбуз: «Ох, забув узять
картуз...»
Цікаве
про гарбуз
1.
Гарбуз можна вирощувати абсолютно в будь-якій точці світу, крім Антарктики
2.
Гарбузова столиця світу знаходиться в США.
3.
Існує більше 50 сортів гарбузів. У нас в Україні вирощують гарбузи столові,
кормові й декоративні. Кормові сорти використовують для годування худоби. Із
столових можна виготовляти безліч страв. Декоративні гарбузи прикрашають наше
житло.
4.
Найменший гарбуз може важити трохи менше кілограма, а найбільший гарбуз, який
можна виростити у своєму городі, може важити до 250 кг
5.
Крім помаранчевих бувають сині, зелені та білі гарбузи.
6.
Найбільший гарбуз у світі виростив у 1999 році Джері Чектон в Пеннсильванії
(США). Монстрський овоч важив 513 кг.
7.
Гарбузові більше 5000 років.
*У
Латинській Америці з гарбуза робиться майже все від плоту до посуду Гарбузові
квіти їстівні.
*Індіанці скибочки гарбуза смажили на багатті,
а з полосочек в'яленої гарбуза майстрували чудернацькі килимки.
*В
Африці гарбуз використовується в якості мотоциклетного шолома, з гарбузів
великого розміру робляться люті маски, які покриті дивним орнаментом, барабани
і калебаси (посуд з гарбуза).
*В
Японії є фестиваль гарбуза, і це свято є державним. Виряджені японці на фестивалі
гарбуза простують по міських вулицях з танцями, співами та іграми, гарбузи
розфарбовуються фарбами, немов картини, з них робляться дитячі іграшки,
талісмани і амулети.
*У
Китаї гарбуз наділяють містичні властивості. Гарбуз в Китаї вважають дуже потужним
талісманом, що вбирає в себе всю енергію зла і охороняє людину.
*Наші
предки використовували гарбуз для виготовлення кухонного приладдя, судин для
зберігання зерна, води, солі, спецій. До нас дійшло ремесло створення з гарбуза
посудин для води і табакерок. (Табакерка – це невелика коробочка, що закривається
кришкою. Використовується для зберігання нюхального тютюну.) З
гарбуза робили різноманітний посуд: лаганы (страви), ложки, ополоники, а також
клітки для перепілок, музичні інструменти і різні предмети повсякденного
побуту, які обов’язково прикрашалися різними візерунками та малюнками.
* Полюбляють
гарбуз і кулінари. Супи, котлети, пудинги, джем, пастила, повидло, бісквіти,
тістечка. З гарбуза можна приготувати безліч страв. А яка смачна гарбузова каша
з пшоном, рисом, галушками.
В
гарбузовій каші –
сила й
слава наша.
Хто цю кашу споживає,
до ста
років доживає.
*Гарбуз лікарська рослина. З лікувальною метою вживають
м’якиш гарбуза як засіб сечогінний, проти блювання, зовнішньо застосовують як
компрес при опіках, висипах на тілі. Успішно лікують гарбузовими плодоніжками
набряки, пов’язані з порушенням роботи серця і нирок.
Вікторина
1. Що
таке гарбуз?
Фрукт
Ягода +
Овоч
2. Батьківщиною
гарбуза є:
Китай
Африка
Південна Америка +
3. Для
чого ми використовуємо гарбуз?
Тому що це корисний продукт харчування +
Тому що це
смачно +
Для того, щоб робити карети для Попелюшки +
4. Що
можна приготувати з гарбуза?
Відповідь:
гарбузовий сік, пюре, салат, додати в кашу
5.
Який посуд, тару можна виготовити з гарбуза?
Миски
+
Блюдо
+
Бочки +
Немає коментарів:
Дописати коментар